Eindelijk proeven
Als beginnende brouwer wil je eigenlijk gelijk je bier
proberen. Vooral als de geur goed is, naar ieders eigen smaak natuurlijk.
Alleen je moet steeds wachten. Eerst wachten op het gisten, dan weer wachten op
het tot rust laten komen in de fles. Geduld wordt dus op de proef gesteld.
Maar op een gegeven moment is het wachten toch echt wel
voorbij. Er kan dan geproefd worden.
In eerste instantie gingen we uit van 4 liter bier. Daarom hebben we ook 4 flessen van een liter gekocht om te vullen. Maar de kabouters zijn langs geweest tijdens het gistingsproces, want uiteindelijk zijn er maar 3½ fles gevuld met ons bier.
In eerste instantie gingen we uit van 4 liter bier. Daarom hebben we ook 4 flessen van een liter gekocht om te vullen. Maar de kabouters zijn langs geweest tijdens het gistingsproces, want uiteindelijk zijn er maar 3½ fles gevuld met ons bier.
De half gevulde fles leek ons wel de beste optie om te
proeven of het naar smaak is. En of we het brouwen van bier een beetje in de
vingers hebben. Een instructie lezen is heel wat anders dan een instructie
volgen. Je kan maar zo een zin verkeerd lezen en dan dus verkeerd volgen. Maar
we hebben elke zin wel twee keer gelezen en vooral ook met elkaar overlegd hoe
we het zouden gaan doen. En of de verschillende stadia goed waren gelopen. Er
kon dus feitelijk niks mis gaan. Zou je denken…
De proeverij-explosie
De flessen die we hebben gekocht zijn voorzien van een
beugeldop. Dat is handig voor hergebruik en het scheelt ook wat centen omdat we
dan geen dure kroondop machine hoeven aan te schaffen. Hoofdzakelijk wordt er
toch voor eigen gebruik gebrouwen, waarbij vrienden, kennissen en vage bekenden
ook wel eens een slokje mee proeven. Dus dan zijn de beugelflessen wel zo praktisch. Er is van
tevoren best wel over nagedacht hoe we deze onderneming wilden opzetten.
Maar goed, de
proeverij dus. In besloten kring dus, want alleen wij, de brouwers hebben het
als eerste geproefd. Geen “grande proeverij” of “feestelijke opening” maar
gewoon een mooi zomers avondje na een week werken. En nee, niet “werken” aan
nieuwe bieren of brouwsels. Gewoon ons echte werk. Waar centjes mee verdiend
worden.

De smaak is verrassend zacht, licht stroperig en heeft een
goede afdronk. Je krijgt geen bittere nasmaak of een overdreven zoete tong. De
toevoeging van Maple Syrup aan het brouwen gaan we vaker doen.
Hiermee is onze eerste bier-reis tot een eind gekomen. Op naar het volgende brouwsel.
Het smaakte zeker naar meer! Hop naar de volgende :-)
BeantwoordenVerwijderen