26 juni 2019

In den beginne...

BIG KREEK BREWING

God schiep de wereld in 7 dagen, tenminste als je de Bijbel mag geloven. Nu is Big Kreek Brewing niet in 7 dagen geschapen. Daar ging wel wat meer tijd inzitten. 

Het idee

Het idee ontstond eigenlijk geleidelijk. Al geruime tijd gaan we naar speciaalbier festivals. Sinds een paar jaar kent bijna elke regio of stad wel zijn eigen versie van een speciaalbier festival. Op sommige van die festivals werd dan ook wel eens "live" bier gebrouwen. En hoe meer je ervan drinkt, hoe meer je er eigenlijk vanaf wilt weten. 
Daarnaast hebben we de afgelopen jaren ook al bij menig brouwerij in de keuken gekeken. Zowel in Nederland als in België, maar ook enkele brouwerijen in Wales, Ierland en Amerika. Elke brouwerij heeft zijn eigen stijl, van heel authentiek en "ouderwets" tot aan hypermodern. En met al die indrukken en wijze lessen ga je wel eens dromen over het maken van je eigen biertje. 

Alleen hoe?

Alleen hoe pak je dat dus aan? Uiteraard is "Google" je grootste vriend. Al snel lees je over potten en pannen, gistvaten, vulslangen, waterkoppelingen en kroonkurkapparaten. Verder zoekend en lezend word je wijs gemaakt in de wereld van ingrediënten zoals hop, mout en water, feitelijk de drie bestanddelen van elk bier. Alleen zijn die ingrediënten er in allerlei soorten en smaken. Het wordt er allemaal niet makkelijker op. Want waar kies je voor, zowel qua brouwen als ingrediënten? Ga je aan de slag met je eigen keukenpotten en pannen? Kies je voor een soort van semi-professionele alles-in-een-brouwketel? Haal je kant en klare ingrediënten, of koop je zaadjes om je eigen gerst en hop te laten groeien? 

Het doel

Om deze vragen te beantwoorden is het handig om een doel te hebben wat de bedoeling is van onze "brouwerij". Moet het een huis-tuin-en-keuken brouwerij worden of een officiële brouwerij met alle toeters en bellen eraan. Dat laatste is natuurlijk mooi als je er gelijk een goedgevulde boterham mee kan verdienen. Maar we weten niet of we het leuk vinden om ook eigen bier te brouwen en hoeveel tijd dit kost. Ons doel is dus om te beginnen als een huis-tuin-en-keuken brouwerij. Omdat we ook geen eigen grond hebben waarop we gerst en hop kunnen verbouwen, kiezen we ervoor om deze kant-en-klaar te kopen. 

Het bier

Doordat we als doel hebben om een huis-tuin-en-keuken brouwerij te zijn zullen we in het begin gewoon redelijk simpele bieren proberen, zoals ales en ipa's. Ook zullen we in het begin niet al te veel experimenteren met allerlei ingrediënten en kruiden. Het is wel de bedoeling zodra we het brouwproces onder de knie hebben om meer te gaan experimenteren met smaken in de verschillende bieren. 

De volgende keer

De volgende blog zal gaan over het eerste biertje dat we gebrouwen hebben. Wordt vervolgd dus. 



4 opmerkingen:

  1. Ben benieuwd naar de ervaring met het eerste bier!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk! Veel plezier gewenst bij deze 9ntsekkingstocht. Ik brouw zelf ook. Maar dan alleen voor eigen gebruik. Ik heb geen commerciele ambities. Groeten Martijn

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.